En plan for de næste 12 års byudvikling
Hvordan skal Indre By og resten af København udvikle sig frem mod 2036? Det giver vi bud på i vores høringssvar til den offentlige høring af Forslag til Kommuneplan 2024.
Med vores høringssvar forholder vi os til indholdet i kapitlerne i Forslag til Kommuneplan 2024, og til en hvidbog for den interne høring af Forslag til Kommuneplan 2024. Hvidbogen viste, hvordan vores svar til den interne høring af Forslag til Kommuneplan 2024 var blevet imødegået af Københavns Kommunes Økonomiforvaltning.
Fem temaer for byudvikling
Forslaget til Kommuneplan 2024 sætter rammerne og retningslinjerne for hovedstadens udvikling de næste 12 år og bygger videre på visionen fra Kommuneplanstrategi 2023 for Københavns fysiske udvikling; ”Fremtidens klimavenlige hovedstad” med særligt fokus på fem hovedoverskrifter:
Hovedstadens byudvikling og mobilitet (kapitel 2 i Forslag til Kommuneplan 2024)
Vi sætter bl.a. spørgsmålstegn ved beregningsgrundlaget for befolkningstilvæksten i Københavns Kommunes fremskrivninger. Beregningen af befolkningstilvæksten er udslagsgivende for, hvordan byens udvikling planlægges.
Vi finder det bemærkelsesværdigt, at Danmarks Statistik forventer en befolkningstilvækst på 29.000 frem mod 2036, mens Københavns Kommune forventer en befolkningstilvækst på 59.000 i samme periode. Tager kommunen fejl i sin prognose, vil både klima og Københavns kommende generationer betale unødigt for det.
Boliger og sammenhængende by (kapitel 3 i Forslag til Kommuneplan 2024)
Vores bemærkninger vedrører blandt andet, at der skal være bopælspligt i boliger, der måtte komme som resultat af konvertering fra erhverv til bolig. Desuden slår vi til lyd for bedre håndhævelse af kommunens egne regler.
En by med erhverv og studiemiljø (kapitel 4 i Forslag til Kommuneplan 2024)
Vi opfordrer til, at der med kommuneplanen sættes en kurs mod en smallere definition af erhverv i et enkelt lokalplanområde. På den måde kan erhvervsudviklingen bedre styres; fx væk fra overturismens butiksliv.
En sund klimaby med plads til natur, kultur og fritid (kapitel 5 i Forslag til Kommuneplan 2024)
Idéen om midlertidige idrætsfaciliteter, som fremføres i Forslag til Kommuneplan 2024 har vores opbakning; det er et initiativ, der passer fint til Indre By, som i forhold til de andre bydele har få idrætsfaciliteter.
Vi tilskynder til, at der sættes tilstrækkeligt med midler af til vedligehold af begrønning i bydelen; Træerne til Søerne kunne i hvert fald godt trænge til en kærlig hånd!
Udvikling med respekt for byens sjæl (kapitel 6 i Forslag til Kommuneplan 2024)
Der er brug for bedre beskyttelse af kulturmiljøer og arkitektur i Indre By. Hidtil har vores oplevelse været, at sagsbehandlingen ikke har været transparent på dette område, da der ikke er nogen overordnet beskrivelse af tilgangen. Vi håber, at både Borgerrepræsentationens politikere og Teknik- og Miljøforvaltningen har lyst til at tage den konstruktive dialog om bedre beskyttelse af vores enestående kulturmiljøer og arkitektur i Indre By.
Læs hele vores høringssvar
Vi vedtog vores høringssvar til den offentlige høring af Forslag til Kommuneplan 2024 i vores møde den 10. oktober. Høringssvaret er udformet på grundlag af lokaludvalgets drøftelser og et åbent borgermøde den 3. oktober.
Læs hele vores høringssvar til den offentlige høring af Kommuneplan 2024.
Hvorfor er kommuneplanen vigtig?
Kommuneplanen er en af mange planer, der sætter retningen for byudviklingen i Indre By og det øvrige København. Kommuneplanen indeholder hovedstruktur, retningslinjer og rammer for lokalplanlægningen og Københavns Kommune er forpligtet til at arbejde for kommuneplanens gennemførelse (planlovens § 12, stk.1).
Læs mere om kommuneplanens opbygning og anvendelse.
Den vedtagne Kommuneplan 2024 sætter rammerne for byens udvikling frem til 2036. Kommuneplan 2024 bliver endelig vedtaget i december 2024 på baggrund af både en intern og en offentlig høring.
På KP24.kk.dk kan du se processen for arbejdet med og vedtagelsen af Kommuneplan 2024.