Stor deltagelse i debat om klimasikring af Christianshavn og Indre By

Knap 90 borgere deltog i vores borgermøde om sikring mod stormflod, skybrud og grundvandsstigninger og havvandstigning den 16. juni. Vi holdt borgermødet sammen med Christianshavns Lokaludvalg.

På borgermødet den 16. juni i Nordatlantens Brygge var vi samlet for at blive klogere på, hvad vi kan gøre, når vandet kommer, og hvad vi kan gøre for at forebygge skader. Både i forhold til hvad myndighederne gør, og hvad vi selv kan gøre. 

Oplæg fra forskere, forvaltning og beredskab

Klimaforsker Martin Olesen fra DMI fortalte om klimaforandringernes påvirkning på havvandstigning, og om en fremskrivning i slutningen af dette århundrede på 50 cm stigning, som ikke lyder af meget, men har stor betydning, når en stormflod rammer. 

Stine Krigslund fra Teknik- og Miljøforvaltningen fortalte om Københavns Kommunes arbejde med klimatilpasning og om forundersøgelsen, som København, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommune er gået sammen om.  Forundersøgelsen peger på løsninger i form af en ydre kystsikring rundt om Hovedstaden og krav om sikringsniveau i nye lokalplaner. 

Tim Ole Simonsen fra Hovedstadens Beredskab kunne fortælle om, hvilke materieller, beredskabet har til rådighed, når vandet rammer. Materiellet er ikke varige løsninger, men kan midlertidigt skærme bygninger og pumpe vand væk fra vejarealer. Den vigtigste prioritering i beredskabet er at sikre menneskeliv, så privat ejendom kommer længere ned på prioriteringslisten. Derfor skal privatpersoner så vidt muligt selv stå for sikringen af eget hjem, fx efter rådgivning fra forsikringsselskab. 

Efter en kort pause kom lektor Ole Fryd fra Københavns Universitet med et andet perspektiv - nemlig at vi skal lære at leve med vandet i stedet for at anlægge sikringer mod det. Han fortalte om forskellige byer, hvor oversvømmelser er en del af hverdagen, og hvor samfundet derfor har indrettet sig derefter.

Det var rigtig spændende oplæg, og trods uenighed i panelet om, hvordan vandet skal tackles, var der en god og konstruktiv stemning i debatten. 

Efter debatten blev deltagere opfordret til at danne netværk og engagere sig i vejlaug, gårdlaug eller andre forsamlinger, hvor man sammen kan finde løsninger. 

Vil du arbejde med klimasikring?

Alle med interesse for klimasikring er velkomne til at kontakte lokaludvalgene, som kan hjælpe med at formidle kontakt og guide til den rette arbejdsgruppe

Indre By Lokaludvalg: indrebylokaludvalg@okf.kk.dk

Christianshavns Lokaludvalg: christianshavnslokaludvalg@okf.kk.dk

Forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet

Forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet blev offentliggjort af Transportministeriet i maj 2025 efter to års samarbejde mellem staten, København, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommune og de store infrastrukturejere i hovedstadsområdet. 

Læs den samlede forundersøgelse

Læs pressemeddelelsen "Hovedstadsborgmestre: Vi skal finde fælles løsninger på stormflodssikring"